Szukaj na blogu

Karkówka duszona z pieczarkami i papryką

Wspaniała, mięciutka karkówka duszona z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulą - idealna na niedzielny obiad 😋


Składniki:
5-6 kotletów z karkówki wieprzowej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 sporej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
12-15 białych i jędrnych pieczarek średniej wielkości
1/2 czerwonej papryki
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety oprószam z obu stron solą i pieprzem, a potem mąką. Rozgrzewam olej na patelni (najlepsza będzie głęboka patelnia) i podsmażam mięso z obu stron na złoto. W międzyczasie obieram i kroję w kostkę cebulę, a gdy mięso jest podsmażone, dorzucam je na patelnię i ją przykrywam. Podsmażam (mały ogień) 8-10 minut. Pieczarki kroję na kawałki i dorzucam na patelnię - wcześniej wyjmuję na chwilę kotlety, by pieczarki znalazły się pod spodem, na dnie patelni. Oprószam je odrobię solą, układam z powrotem kotlety, przykrywam patelnię i duszę wszystko 15 minut. Po tym czasie dodaję posiekany czosnek, mieloną paprykę, pokrojoną w kostkę surową czerwoną paprykę i tymianek, oprószam też całość pieprzem. Duszę na małym ogniu ok. 30 minut. W czasie duszenia na patelni powinno być ciągle trochę płynu (z cebuli i pieczarek), więc jeśli za bardzo odparuje, trzeba go uzupełnić odrobiną wody. 
Gdy mięso jest miękkie, dodaję musztardę, mieszam, duszę jeszcze kilka minut. Na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger