Pasta jajeczna na 3 sposoby (szkółka gotowania)
Dziś w szkółce gotowania nauczę Cię, jak przygotować trzy pyszne pasty, które z przyjemnością zjesz na śniadanie albo kolację. Wszystkie są przygotowane z jajek, jednak zróżnicowane dodatki sprawiają, że smakują zupełnie inaczej. Wypróbuj i daj znać, którą lubisz najbardziej!
Żeby ułatwić Ci zadanie, na zdjęciach poniżej pokazałam, co wchodzi w skład każdej z past.
* Inne przepisy w szkółce gotowania:
- wątróbka z indyka z cebulką
- buraczki z cebulką - sałatka do obiadu
Żeby ułatwić Ci zadanie, na zdjęciach poniżej pokazałam, co wchodzi w skład każdej z past.
* Inne przepisy w szkółce gotowania:
- wątróbka z indyka z cebulką
- buraczki z cebulką - sałatka do obiadu
- pyszne duszone pieczarki
Zacznij od ugotowania 9 jajek (włóż surowe jajka do garnka, zalej je taką ilością wody, by je przykrywała, wsyp łyżeczkę soli i od momentu zagotowania się wody gotuj 8 minut). Następnie je wystudź (można to zrobić w zimnej wodzie) i obierz, a potem 👉👉👉
1. Składniki na pastę z musztardą i koperkiem:
3 średnie jajka
1 pełna łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
2. Składniki na pastę z curry i szczypiorkiem:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
duża szczypta mieszanki curry
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
3. Składniki na pastę z chrzanem i pietruszką:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo przygotuj:
3 oddzielne miseczki na pasty
3 łyżki do mieszania
Przygotowanie:
Przygotuj składniki na każdą z past i ułóż je oddzielnie.
Jajka do każdej z past przeciśnij przez kratkę do jarzyn (jak na zdjęciu poniżej; ta kratka bardzo ułatwia pracę w kuchni), lub pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj po 3 pokrojone jajka kolejno ze składnikami wymienionymi w punktach 1,2 i 3. Każdą pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasty podaj do świeżego pieczywa.
Zacznij od ugotowania 9 jajek (włóż surowe jajka do garnka, zalej je taką ilością wody, by je przykrywała, wsyp łyżeczkę soli i od momentu zagotowania się wody gotuj 8 minut). Następnie je wystudź (można to zrobić w zimnej wodzie) i obierz, a potem 👉👉👉
3 średnie jajka
1 pełna łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
2. Składniki na pastę z curry i szczypiorkiem:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
duża szczypta mieszanki curry
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
3. Składniki na pastę z chrzanem i pietruszką:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo przygotuj:
3 oddzielne miseczki na pasty
3 łyżki do mieszania
Przygotowanie:
Przygotuj składniki na każdą z past i ułóż je oddzielnie.
Jajka do każdej z past przeciśnij przez kratkę do jarzyn (jak na zdjęciu poniżej; ta kratka bardzo ułatwia pracę w kuchni), lub pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj po 3 pokrojone jajka kolejno ze składnikami wymienionymi w punktach 1,2 i 3. Każdą pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasty podaj do świeżego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz