Surówka z czerwonej kapusty i pora
Jedzmy surówki, moi mili. Zwyczajnie, ze względu na to, żeby wzmocnić organizm i wspomóc jego układ odpornościowy. Dostarczajmy mu cennych witamin. A czerwona kapusta ma więcej witaminy C i A niż biała, i w ogóle moim zdaniem do surówek jest rewelacyjna.
Kapustę, która Ci zostanie, możesz przygotować na ciepło, np. TAK
Zajrzyj TUTAJ po ponad 40 pomysłów na pyszne surówki!
Składniki:
pół małej główki czerwonej kapusty
5 cm jasnej części pora
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
duża szczypta soli
szczypta cukru
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oleju
5 łyżek wody mineralnej (lekko gazowanej; lub zwykłej)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkuję i przekładam do miseczki, oprószam solą i odrobiną cukru, a następnie przez kilka chwil wygniatam palcami (ma lekko zmięknąć). Dodaję pokrojony w cienkie paseczki por, i posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Wszystkie składniki sosu mieszam np. w małym zakręconym słoiku, energicznie nim potrząsając. Przelewam sos do surówki, mieszam dokładnie. Ewentualnie doprawiam całość do smaku.
Kapustę, która Ci zostanie, możesz przygotować na ciepło, np. TAK
Zajrzyj TUTAJ po ponad 40 pomysłów na pyszne surówki!
Składniki:
pół małej główki czerwonej kapusty
5 cm jasnej części pora
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
duża szczypta soli
szczypta cukru
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oleju
5 łyżek wody mineralnej (lekko gazowanej; lub zwykłej)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkuję i przekładam do miseczki, oprószam solą i odrobiną cukru, a następnie przez kilka chwil wygniatam palcami (ma lekko zmięknąć). Dodaję pokrojony w cienkie paseczki por, i posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Wszystkie składniki sosu mieszam np. w małym zakręconym słoiku, energicznie nim potrząsając. Przelewam sos do surówki, mieszam dokładnie. Ewentualnie doprawiam całość do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz