Szukaj na blogu

Surówka z czerwonej kapusty i pora

Jedzmy surówki, moi mili. Zwyczajnie, ze względu na to, żeby wzmocnić organizm i wspomóc jego układ odpornościowy. Dostarczajmy mu cennych witamin. A czerwona kapusta ma więcej witaminy  C i A niż biała, i w ogóle moim zdaniem do surówek jest rewelacyjna.

Kapustę, która Ci zostanie, możesz przygotować na ciepło, np. TAK

Zajrzyj TUTAJ po ponad 40 pomysłów na pyszne surówki!




Składniki:
pół małej główki czerwonej kapusty
5 cm jasnej części pora
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
duża szczypta soli
szczypta cukru
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oleju
5 łyżek wody mineralnej (lekko gazowanej; lub zwykłej)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkuję i przekładam do miseczki, oprószam solą i odrobiną cukru, a następnie przez kilka chwil wygniatam palcami (ma lekko zmięknąć). Dodaję pokrojony w cienkie paseczki por, i posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Wszystkie składniki sosu mieszam np. w małym zakręconym słoiku, energicznie nim potrząsając. Przelewam sos do surówki, mieszam dokładnie. Ewentualnie doprawiam całość do smaku.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger