Sos sałatkowy z czerwoną cebulą i czosnkiem (do surówek i sałatek)
Tego typu sosów najczęściej używam do szybkich surówek i lekkich sałatek, ale zdarza mi się, tak jak dziś, wykorzystywać je jako omastę do ziemniaków. Ugotowałam je na parze razem z kawałkami brokuła, do tego usmażyłam jajko. Próbowałeś? To naprawdę pysznie smakuje!
Składniki:
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek octu balsamico (u mnie z aromatem figi)
6 łyżek oleju lub oliwy
10 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
1/3 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszam do powstania jednolitej emulsji (najłatwiej zrobić to w małym, zakręcanym słoiczku).
Przechowuję w lodówce przez 2,3 dni (szczelnie zamknięty pojemnik).
Składniki:
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek octu balsamico (u mnie z aromatem figi)
6 łyżek oleju lub oliwy
10 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
1/3 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszam do powstania jednolitej emulsji (najłatwiej zrobić to w małym, zakręcanym słoiczku).
Przechowuję w lodówce przez 2,3 dni (szczelnie zamknięty pojemnik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz