Potrawy wigilijne 6/12: Barszcz grzybowy (jasny)
Tę bogatą w smaku, pyszną zupę grzybową polecam Ci na wigilijną kolację. Podałam ją z oddzielnie ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, i podsmażonymi na rumiano, lekko chrupiącymi podgrzybkami. Smakuje cudownie!
Składniki (na ok. 3 litry zupy):
60 g. suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2,5 litra wody
2 marchewki
2 pietruszki
2 średniej wielkości cebule
5 łyżek oleju
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
60 g. suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2,5 litra wody
2 marchewki
2 pietruszki
2 średniej wielkości cebule
5 łyżek oleju
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki pszennej
250 ml. śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
250 ml. śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
4,5 niewielkich ziemniaków
posiekana natka pietruszki
1 łyżeczka mąki do podsmażenia grzybów
1 łyżeczka oleju do podsmażenia grzybów
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem (pół litra), przykrywam np. talerzem, i odstawiam na godzinę - dwie.
Do garnka wlewam pozostałe 2 litry wody, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, zagotowuję z łyżką soli. Obrane marchewki i pietruszki kroję w drobną kostkę, rozgrzewam patelnię i na suchej, bez tłuszczu, podsmażam, aż się zarumienią. Podsmażone warzywa dodaję do gotującego się wywaru, a na patelnię wrzucam drobno pokrojone cebule (również bez tłuszczu). Podsmażam do zarumienienia, dodaję do zupy. Odcedzam grzyby, a wodę po moczeniu dolewam do zupy. Połowę grzybów siekam i przekładam do garnka. Gotuję wszystko ok. pół godziny, wyjmuję liście laurowe; w międzyczasie szykuję jasną zasmażkę: rozgrzewam olej na patelni, dodaję mąkę i smażę do uzyskania jasnozłotego koloru. Do zasmażki wlewam chochlę-dwie gotującego się wywaru, mieszam, a potem zawiesinę przekładam do garnka. Gotuję jeszcze chwilę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym blenduję zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaję słodka śmietankę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Oddzielnie w osolonej wodzie gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki.
Resztę grzybów kroję w kostkę, oprószam solą i mąką, podsmażam do zrumienienia na oleju.
Podaję z podsmażonymi grzybami i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz