Potrawy wigilijne 9/12: Sałatka jarzynowa ze śledziem
Dobrze znaną nam wszystkim sałatkę jarzynową trochę odmieniłam, dodając do niej śledzie, dużo czerwonej cebulki; doprawiłam ją słodko-pikantnym sosem musztardowo-jogurtowym z miętą. Tak, mięta! Nie bój się tego smaku, bo idealnie się tu komponuje. Sałatka jest wyrazista i naprawdę godna polecenia.
Składniki:
2 marchewki średniej wielkości
2 pietruszki średniej wielkości
nieduży kawałek selera
2 ziemniaki średniej wielkości
1 duża czerwona cebula + mała do posypania
3 łyżki zielonego groszku z puszki
1 spory kiszony ogórek
200 g. śledzi (w oleju, odsączonych)
Sos:
2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżka drobno posiekanej świeżej mięty + trochę do posypania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa gotuję i obieram, a następnie kroję w drobną kostkę. Wszystkie przekładam do miski, dodaję pokrojone w kostkę śledzie, odsączony groszek i posiekanego ogórka (jeśli ten ma twardą skórkę, warto ją obrać).
Mieszam w oddzielnej miseczce wszystkie składniki sosu, doprawiam do do smaku i łączę z sałatką. Posypuję cebulką i miętą.
Przed podaniem sałatka powinna stać 12 godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz