Szukaj na blogu

Karkówka z grzańcem

Bardzo łatwo przygotować taką karkówkę - grzaniec i wszystkie te aromatyczne przyprawy w nim robią świetną robotę! Bardzo polecam, nawet na świąteczny obiad - jest przepyszna!



Składniki:
850 g. karkówki wieprzowej
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
0,5 szklanki grzańca (może być zarówno z alkoholem, jak i bez; alkohol w trakcie duszenia mięsa wyparuje))
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka zimnego masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w kawałki grubości pół centymetra, oprószam solą i pieprzem, i smażę na mocno rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju do mocnego zarumienienia. Wtedy dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam, zmniejszam moc palnika i smażę 10 minut. Dodaję posiekany czosnek, smażę 2-3 minuty, a następnie dolewam grzaniec i dodaję kakao. Duszę pod pokrywką ok. 30-40 minut, do miękkości mięsa. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem, a na końcu, tuż przed podaniem, dokładam na patelnię zimne masło i mieszam do jego rozpuszczenia.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger