Szukaj na blogu

Potrawy wigilijne 11/12: Prawdziwki w panierce

Smażone, panierowane prawdziwki to prawdziwy rarytas, który doskonale wpasowuje się w klimat wigilijnej wieczerzy.



Składniki:
suszone kapelusze prawdziwków (mogą być też podgrzybki), ważne żeby były suszone w całości
mleko
sól i pieprz
mąka pszenna
jajko
bułka tarta 
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ważne: grzyby należy zalać mlekiem na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, można to zrobić poprzedniego wieczora, i zostawić je na noc  w lodówce.
Namoczone grzyby odsączam i osuszam papierowym ręcznikiem, rozkładam płasko na talerzu i oprószam solą i pieprzem. Następnie panieruję kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 
Smażę na złoto na dość mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger