Potrawy wigilijne 11/12: Prawdziwki w panierce
Smażone, panierowane prawdziwki to prawdziwy rarytas, który doskonale wpasowuje się w klimat wigilijnej wieczerzy.
Składniki:
suszone kapelusze prawdziwków (mogą być też podgrzybki), ważne żeby były suszone w całości
mleko
sól i pieprz
mąka pszenna
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ważne: grzyby należy zalać mlekiem na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, można to zrobić poprzedniego wieczora, i zostawić je na noc w lodówce.
Namoczone grzyby odsączam i osuszam papierowym ręcznikiem, rozkładam płasko na talerzu i oprószam solą i pieprzem. Następnie panieruję kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażę na złoto na dość mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz