Schab duszony z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Kruche, miękkie mięso w niezwykle aromatycznym, bogatym i wyrazistym sosie. Polecam na niedzielny obiad!
Składniki:
500 g. schabu, pokrojonego w plastry grubości ok. 1 cm
1 średniej wielkości cebula
1 zielona papryczka chili
10 suszonych pomidorów z oleju
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki wody do podlewania w czasie duszenia
500 g. schabu, pokrojonego w plastry grubości ok. 1 cm
1 średniej wielkości cebula
1 zielona papryczka chili
10 suszonych pomidorów z oleju
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki wody do podlewania w czasie duszenia
200 g. niewielkich pieczarek
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, a potem lekko rozbijam tłuczkiem (nie za cienko). Każdy plaster oprószam też odrobinę mąką. Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso z obu stron na rumiano. Obraną cebulę kroję w kostkę, dokładam do podsmażonego mięsa, przykrywam patelnię i smażę do chwili, gdy cebula się zeszkli. Pieczarki kroję na duże kawałki, dokładam na patelnię. Zmniejszam moc palnika i na małym ogniu duszę ok. 20 minut. W razie potrzeby schab podlewam troszkę wodą, by ciągle na patelni było troszkę sosu. Siekam w paseczki pomidory i papryczkę chili (bez pestek), czosnek przeciskam przez praskę, dodaję razem z rozmarynem do mięsa. Duszę jeszcze 15 minut, po czym dodaję zimne masło, czekam do rozpuszczenia, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz