Panierowane roladki schabowe z pieczarkami i serem
Roladki są bardzo soczyste i smaczne. Dzięki temu, że w środku mają farsz z pieczarek, cebulki i sera, i że są owinięte plastrami boczku, który zabezpiecza mięso przez wysuszeniem w czasie smażenia, są wyjątkowo delikatne.
6 cienko pokrojonych (ok. pół centymetra) kotletów ze schabu wieprzowego
12 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku
majonez do posmarowania mięsa
10-12 pieczarek
1 średniej wielkości cebula
60 g. dobrze topiącego się żółtego sera, startego na tarce lub drobno pokrojonego
sól i pieprz do smaku
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
10-12 pieczarek
1 średniej wielkości cebula
60 g. dobrze topiącego się żółtego sera, startego na tarce lub drobno pokrojonego
sól i pieprz do smaku
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, a potem podsmażam na niewielkiej ilości oleju (zaczynam od cebuli, smażę do jej zeszklenia, potem dodaję pieczarki, wszystko odrobinę posypuję solą i pieprzem. Smażę do 10 minut). Do przestudzonych dodaję ser, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem.
Plastry mięsa rozbijam tłuczkiem jak najcieniej, uważając żeby się nie przerwały. Mięso oprószam lekko solą i pieprzem, a potem cienko smaruję z jednej strony majonezem. Na każdym plastrze rozkładam (na całości) farsz, a potem zwijam roladkę (staram się cały farsz zamknąć w środku). Następnie każdą roladkę owijam dwoma plastrami boczku, co zabezpieczy ją przez rozwinięciem się.
Roladki panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na rumiano po kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz