Szukaj na blogu

Potrawy wigilijne 8/12: Czerwony barszcz (czysty, na zakwasie)

Głęboki smak, piękny kolor, wspaniały zapach - czerwony barszcz to coś, co bez dwóch zdań kojarzy mi się z Wigilią. Do barszczu zazwyczaj przygotowuję albo uszka z pieczarkami KLIK!, albo paszteciki KLIK!

Zakwas trzeba przygotować minimum 6-7 dni przed gotowaniem barszczu (może dojrzewać nawet do dwóch tygodni). Jak go przygotować, opisałam w tym poście: KLIK!



Składniki:
1,5 litra zakwasu (po przepis kliknij wyżej)
1,5 kg buraków
1-2 kapelusze suszonych prawdziwków lub podgrzybków
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
niewielki kawałek selera
1 niewielkie jabłko
kilka ząbków czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól i pieprz do smaku
suszony majeranek do smaku
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i umyte warzywa oraz jabłko ze skórką. Dodaję łyżeczkę soli, obrany i grubo posiekany czosnek i suszone grzyby. Przykrywam i gotuję około godziny, do miękkości warzyw. Dolewam zakwas (wcześniej odcedzony), dodaję majeranek, podgrzewam ok. 10 minut (nie zagotowuję, żeby barszcz nie stracił koloru). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem przecedzam przez sito.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger