Kotlety z cukinii z serem
Od kilku dni trzy cukinie czekały na wykorzystanie, ale jakoś nie miałam na nie pomysłu. Olśniło mnie dziś rano, i na obiad mamy bardzo proste, a naprawdę smaczne kotlety z cukinii, panierowane w jajku i bułce tartej, z dodatkiem sera. To świetny, tani, sycący i bezmięsny obiad.
Składniki na 3-4 osoby:
3 średniej wielkości zielone cukinie
mozzarella (będzie najlepsza), ser topiony lub żółty w plasterkach
sól i pieprz
mąka pszenna
4-5 jajek
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie kroję w skośne plastry o grubości ok. 1 cm.
Plastry oprószam solą i pieprzem, lub ulubionymi ziołami.
Odstawiam je na 10 minut, by zwilgotniały pod wpływem soli.
Następnie na każdym z jednej strony układam przycięty do kształtu kawałek sera, a potem całość panieruję kolejno w:
- mące
- rozmąconym jajku
- bułce tartej
- ponownie w jajku
- jeszcze raz w bułce tartej.
Tak przygotowane smażę na złoto na średnio rozgrzanym oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, najlepiej odwracając dwukrotnie, by dosmażyły się w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz