Szukaj na blogu

Kotlety z cukinii z serem

Od kilku dni trzy cukinie czekały na wykorzystanie, ale jakoś nie miałam na nie pomysłu. Olśniło mnie dziś rano, i na obiad mamy bardzo proste, a naprawdę smaczne kotlety z cukinii, panierowane w jajku i bułce tartej, z dodatkiem sera. To świetny, tani, sycący i bezmięsny obiad.

Składniki na 3-4 osoby:

3 średniej wielkości zielone cukinie

mozzarella (będzie najlepsza), ser topiony lub żółty w plasterkach

sól i pieprz

mąka pszenna

4-5 jajek

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Umyte cukinie kroję w skośne plastry o grubości ok. 1 cm.

Plastry oprószam solą i pieprzem, lub ulubionymi ziołami.

Odstawiam je na 10 minut, by zwilgotniały pod wpływem soli.

Następnie na każdym z jednej strony układam przycięty do kształtu kawałek sera, a potem całość panieruję kolejno w:

- mące

- rozmąconym jajku

- bułce tartej

- ponownie w jajku

- jeszcze raz w bułce tartej.

Tak przygotowane smażę na złoto na średnio rozgrzanym oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, najlepiej odwracając dwukrotnie, by dosmażyły się w środku.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger