Szukaj na blogu

Schab duszony z cukinią i pomidorem

 Kotlety schabowe duszone z warzywami: z cebulą, pomidorem i cukinią - to lekki i smaczny obiad. Warzywa w czasie duszenia rozpadają się i tworzą świetny sos.

Taki obiad polecam zwłaszcza teraz, gdy wszystkie warzywa są młode i pyszne.



Składniki (porcja na 2 osoby):

300 g schabu wieprzowego - 4 cienkie kotlety

2 średnie cebule

ok. 200 g cukinii

1 średni, miąższysty pomidor (lub kilka łyżek siekanych pomidorów z puszki)

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki musztardy miodowej

ok. szklanki gorącej wody do podlewania w trakcie duszenia

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Kotlety rozbijam tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką.

Rozgrzewam olej na dużej patelni, układam kotlety i smażę je po kilka minut z każdej strony, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Podsmażone kotlety układam jeden na drugim na brzegu patelni, a w wolne miejsce wsypuję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażam ją do zeszklenia, zsuwam na bok.

W wolne miejsce wrzucam cukinię startą na tarce z grubymi oczkami (ze skórką). 

Oprószam cukinię i cebulę solą, mieszam wszystko (rozkładam płasko kotlety), przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody.

Dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany czosnek, dorzucam masło. Mieszam i znowu duszę ok. 10 minut.

Gdy mięso jest miękkie, dodaję musztardę, doprawiam sos solą i pieprzem (jeśli jest go za mało, dolewam troszkę wody), posypuję natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger