Schab duszony z cukinią i pomidorem
Kotlety schabowe duszone z warzywami: z cebulą, pomidorem i cukinią - to lekki i smaczny obiad. Warzywa w czasie duszenia rozpadają się i tworzą świetny sos.
Taki obiad polecam zwłaszcza teraz, gdy wszystkie warzywa są młode i pyszne.
Składniki (porcja na 2 osoby):
300 g schabu wieprzowego - 4 cienkie kotlety
2 średnie cebule
ok. 200 g cukinii
1 średni, miąższysty pomidor (lub kilka łyżek siekanych pomidorów z puszki)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki musztardy miodowej
ok. szklanki gorącej wody do podlewania w trakcie duszenia
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kotlety rozbijam tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzewam olej na dużej patelni, układam kotlety i smażę je po kilka minut z każdej strony, do uzyskania jasnozłotego koloru.
Podsmażone kotlety układam jeden na drugim na brzegu patelni, a w wolne miejsce wsypuję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażam ją do zeszklenia, zsuwam na bok.
W wolne miejsce wrzucam cukinię startą na tarce z grubymi oczkami (ze skórką).
Oprószam cukinię i cebulę solą, mieszam wszystko (rozkładam płasko kotlety), przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody.
Dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany czosnek, dorzucam masło. Mieszam i znowu duszę ok. 10 minut.
Gdy mięso jest miękkie, dodaję musztardę, doprawiam sos solą i pieprzem (jeśli jest go za mało, dolewam troszkę wody), posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz