Zasmażana botwinka
Ta potrawa powstała przypadkiem (więdła mi botwinka w lodówce i nie chciałam jej zmarnować), ale efekt jest taki fajny, że pewnie będą ją od czasu do czasu robić. Buraczki w śmietankowo-maślanym sosie będą idealnie pasowały np do kotletów mielonych.
Składniki (porcja na 2 osoby:
pół pęczka botwinki
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18% (do zup i sosów)
1/2 do 3/4 szklanki mleka
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dokładnie myję botwinkę, po czym obieram buraczki i kroję je drobniutko. Drobno kroję też łodygi, oraz niewielką część liści.
Wszystko wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą i podsmażam kilka minut.
W międzyczasie drobno kroję cebulę.
Zsuwam botwinkę na połowę patelni, i w wolne miejsce wrzucam cebulę. Smażę wszystko do zeszklenia cebuli, po czym dodaję masło i mieszam.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam patelnię i smażę ok. 5 minut.
Następnie wszystko oprószam mąką, mieszam i dodaję śmietanę. Mieszam, i stopniowo dolewam mleko, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji budyniu.
Na koniec doprawiam botwinkę do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami .
Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz