Szukaj na blogu

Zasmażana botwinka

Ta potrawa powstała przypadkiem (więdła mi botwinka w lodówce i nie chciałam jej zmarnować), ale efekt jest taki fajny, że pewnie będą ją od czasu do czasu robić. Buraczki w śmietankowo-maślanym sosie będą idealnie pasowały np do kotletów mielonych.


Składniki (porcja na 2 osoby:

pół pęczka botwinki

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki śmietany 18% (do zup i sosów)

1/2 do 3/4 szklanki mleka

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dokładnie myję botwinkę, po czym obieram buraczki i kroję je drobniutko. Drobno kroję też łodygi, oraz niewielką część liści.

Wszystko wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą i podsmażam kilka minut.

W międzyczasie drobno kroję cebulę.

Zsuwam botwinkę na połowę patelni, i w wolne miejsce wrzucam cebulę. Smażę wszystko do zeszklenia cebuli, po czym dodaję masło i mieszam. 

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam patelnię i smażę ok. 5 minut.

Następnie wszystko oprószam mąką, mieszam i dodaję śmietanę. Mieszam, i stopniowo dolewam mleko, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji budyniu.

Na koniec doprawiam botwinkę do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami .

Podaję na ciepło.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger