Placki z cukinii i pieczarek
Pyszne, delikatne placki z cukinii i pieczarek.
Składniki:
800 g młodej, nie za dużej cukinii
250 g pieczarek
2 duże ząbki czosnku
50 g bułki tartej
60 g mąki pszennej
2 małe jajka
sól i pieprz do smaku
Do wyboru (dodatki nadadzą smak plackom):
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka drobno posiekanego koperku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym posypuję solą (pół łyżeczki) i dłonią duszę przez minutę - dwie, by puściła sok. Odstawiam ją na 5 minut.
Dokładnie odciskam cukinię na sicie (u mnie została ponad szklanka soku), odciśniętą przekładam do miski.
Pieczarki ścieram na tarce - również z grubymi oczkami, dokładam do cukinii.
Dodaję jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą, dokładnie mieszam. Doprawiam masę do smaku.
Dodaję mąkę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszam.
Na rozgrzany olej (powinno go być na tyle dużo na patelni, by przykrywał dno) wykładam po niewielkiej łyżce masy. Placki nie powinny być zbyt duże, bo są delikatne; im będą większe, tym trudniej będzie je odwracać.
Smażę z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz