Schab duszony z pieczarkami w sosie ze śmietaną i musztardą
Dziś dla mnie jest przyjemny, spokojny dzień; przede wszystkim- mam wolne w pracy, pogoda w sam raz - nie ma upału; na głowie żadnych większych zmartwień - w takie dni uwielbiam spędzać czas w kuchni. Ostatnio jedliśmy bardzo dużo typowych, letnich dań - szparagów, młodej kapusty, kalafiora itd, i zachciało mi się dziś czegoś zgoła innego - pysznego mięska w sosie.
Udusiłam schab w sosie ze śmietaną i odrobiną musztardy, z dodatkiem dużej ilości pieczarek. Wyszedł bardzo smaczny!
Składniki (porcja na 3-4 osoby)
700-800 g schabu wieprzowego (3-4 dość grube kotlety)
1 łyżka mąki pszennej
0,5 kg pieczarek
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
200 g śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
5 łyżek oleju
2 łyżki suszonej papryczki chili w kawałkach
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzewam olej w dużej, głębokiej patelni i podsmażam mięso z obu stron, ma się lekko zarumienić.
Gdy mięso jest podsmażone, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, lekko mieszam by w większości znalazła się pod mięsem, przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszam.
W międzyczasie kroję pieczarki - na dość grube plasterki.
Dorzucam je na patelnię, mieszam, lekko wszystko solę. Duszę dalej pod przykryciem. Cebula i pieczarki wypuszczą sporo wody.
Śmietanę przekładam do miseczki i dodaję do niej 5-6 łyżek gorącego płyny z patelni, by ją zahartować. Dokładnie mieszam. Dodaję musztardę i jeszcze raz mieszam.
Po ok. 20 minutach na patelnię dodaję śmietanę z musztardą, oraz papryczkę chili i posiekany czosnek.
Duszę wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Na końcu doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz