Szukaj na blogu

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowo-czosnkowym

Pomyślałam dziś, że zrobię tę fasolkę trochę inaczej niż zwykle, bo w sosie z dodatkiem czosnku, gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Wyszło pysznie, serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki (porcja na 2 osoby):

300 g zielonej fasolki szparagowej

15 g masła

duża szczypta soli

0,5 szklanki wody

2 duże ząbki czosnku

1,5 łyżki śmietany do zup i sosów (użyłam 18%)

1 pełna łyżeczka mąki pszennej

do smaku: mielona gałka muszkatołowa, mielona ostra papryka, sól

Przygotowanie:

Fasolkę myję, ucinam końcówki i przecinam ją na pół. Przekładam do rondla, wlewam wodę, dodaję masło i ok. pół łyżeczki soli. Gotuję pod przykryciem ok. 10-12 minut, by fasolka zmiękła.

Gdy jest miękka,  dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ok. pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i dużą szczyptę ostrej papryki.

Śmietanę dokładnie mieszam z mąką i wlewam do niej 2-3 łyżki gorącego płynu z fasoli, mieszam do gładkiej konsystencji.

Śmietanę z mąką przelewam do fasolki i na wolnym ogniu podgrzewam, aż sos zgęstnieje.

Doprawiam ostatecznie do smaku solą.






2 komentarze:

BP pisze...

Do wody, w której gotuję fasolkę czy kalafiora, zawsze dodaję odrobinę cukru. Do kalafiora - dodatkowo 1 - 2 goździki.

sio-smutki pisze...

Tak, znam ten sposób, i też go często stosuję. Jednak tutaj fasolka jest poddawana dalszej obróbce i uznałam, że nie ma takiej potrzeby :)

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger