Fasolka szparagowa w sosie śmietanowo-czosnkowym
Pomyślałam dziś, że zrobię tę fasolkę trochę inaczej niż zwykle, bo w sosie z dodatkiem czosnku, gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Wyszło pysznie, serdecznie polecam do wypróbowania!
Składniki (porcja na 2 osoby):
300 g zielonej fasolki szparagowej
15 g masła
duża szczypta soli
0,5 szklanki wody
2 duże ząbki czosnku
1,5 łyżki śmietany do zup i sosów (użyłam 18%)
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
do smaku: mielona gałka muszkatołowa, mielona ostra papryka, sól
Przygotowanie:
Fasolkę myję, ucinam końcówki i przecinam ją na pół. Przekładam do rondla, wlewam wodę, dodaję masło i ok. pół łyżeczki soli. Gotuję pod przykryciem ok. 10-12 minut, by fasolka zmiękła.
Gdy jest miękka, dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ok. pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i dużą szczyptę ostrej papryki.
Śmietanę dokładnie mieszam z mąką i wlewam do niej 2-3 łyżki gorącego płynu z fasoli, mieszam do gładkiej konsystencji.
Śmietanę z mąką przelewam do fasolki i na wolnym ogniu podgrzewam, aż sos zgęstnieje.
Doprawiam ostatecznie do smaku solą.
2 komentarze:
Do wody, w której gotuję fasolkę czy kalafiora, zawsze dodaję odrobinę cukru. Do kalafiora - dodatkowo 1 - 2 goździki.
Tak, znam ten sposób, i też go często stosuję. Jednak tutaj fasolka jest poddawana dalszej obróbce i uznałam, że nie ma takiej potrzeby :)
Prześlij komentarz