Kotlety z kurczaka z serem i boczkiem
Super pyszne kotlety z piersi kurczaka - mięso w środku pozostaje bardzo soczyste i jest pełne smaku. Mięso jest wcześniej marynowane, a potem owinięte w plastry wędzonego boczku, z dodatkiem sera.
Składniki (2 porcje):
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (po ok. 180-200 g każdy)
Marynata:
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
0,5 płaskiej łyżeczki soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
6 cienkich plastrów wędzonego boczku
2 plastry żółtego sera
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijam tłuczkiem na dość grube kotlety (ok. 1,5 cm).
W miseczce mieszam składniki marynaty, po czym dokładnie nacieram nią mięso.
Tak przygotowane kotlety ostawiam na kilka godzin (lub całą noc) w lodówce.
Przed smażeniem każdy kotlet układam na 3 rozłożonych płasko plastrach boczku, z jednej strony kotleta kładę złożony na pół plaster sera, po czym kotleta zawijam w boczek, a następnie panieruję w bułce tartej.
Kotlety smażę na rumiano z obu stron po kilka minut (średni ogień), podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz