Szukaj na blogu

Kotlety z kurczaka z serem i boczkiem

Super pyszne kotlety z piersi kurczaka - mięso w środku pozostaje bardzo soczyste i jest pełne smaku. Mięso jest wcześniej marynowane, a potem owinięte w plastry wędzonego boczku, z dodatkiem sera. 





Składniki (2 porcje):

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (po ok. 180-200 g każdy)

Marynata:

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

1 łyżka syropu klonowego

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżka oleju 

0,5 płaskiej łyżeczki soli 

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

6 cienkich plastrów wędzonego boczku

2 plastry żółtego sera

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijam tłuczkiem na dość grube kotlety (ok. 1,5 cm).

W miseczce mieszam składniki marynaty, po czym dokładnie nacieram nią mięso.

Tak przygotowane kotlety ostawiam na kilka godzin (lub całą noc) w lodówce.

Przed smażeniem każdy kotlet układam na 3 rozłożonych płasko plastrach boczku, z jednej strony kotleta kładę złożony na pół plaster sera, po czym kotleta zawijam w boczek, a następnie panieruję w bułce tartej.

Kotlety smażę na rumiano z obu stron po kilka minut (średni ogień), podaję gorące.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger