Kotlety z piersi kurczaka i cukinii
Warto wykorzystywać cukinię w codziennym gotowaniu. Zawiera sporo przydatnych dla nas wartości odżywczych, dobrze wpływa na proces trawienia i odkwasza organizm.
Kotlety są naprawdę pyszne a na dodatek bardzo tanie, bo na 6 sztuk zużyłam zaledwie 200 g mięsa z piersi kurczaka!
Składniki (6 kotletów):
200 g piersi z kurczaka
200 g młodej cukinii, najlepiej bez pestek (użyłam żółtej, ale równie dobrze może być zielona)
40 g bułki tartej
1 małe jajko
1 łyżka posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka siekam ostrym nożem do momentu, aż będzie wyglądało jak grubo mielone mięso. Przekładam je do miski.
Cukinię ścieram razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami, po czym odrobinę ją solę, i przez kilka minut wygniatam dłońmi. Cukinia wypuści dużo soku, który potem jak najdokładniej odciskam.
Odciśniętą cukinię przekładam do mięsa, dodaję jajko, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Dokładnie wszystko mieszam, po czym dodaję bułkę tartą.
Ponownie dokładnie mieszam masę, po czym formuję 6 kotletów.
Każdy kotlet panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron, po ok. 4 minuty z każdej.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz