Szukaj na blogu

Kotlety z piersi kurczaka i cukinii

Karolu, pytałeś co wymyślę z cukinii - to mój pierwszy pomysł :)

Jest na nią (cukinię) sezon, i warto ją wykorzystywać w codziennym gotowaniu. Zawiera sporo przydatnych dla nas wartości odżywczych, dobrze wpływa na proces trawienia i odkwasza organizm.

Kotlety są naprawdę pyszne a na dodatek bardzo tanie, bo na 6 sztuk zużyłam zaledwie 200 g mięsa z piersi kurczaka!




Składniki (6 kotletów):

200 g piersi z kurczaka

200 g młodej cukinii, najlepiej bez pestek (użyłam żółtej, ale równie dobrze może być zielona)

40 g bułki tartej

1 małe jajko

1 łyżka posiekanego koperku

2 ząbki czosnku

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka siekam ostrym nożem do momentu, aż będzie wyglądało jak grubo mielone mięso. Przekładam je do miski.

Cukinię ścieram razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami, po czym odrobinę ją solę, i przez kilka minut wygniatam dłońmi. Cukinia wypuści dużo soku, który potem jak najdokładniej odciskam.

Odciśniętą cukinię przekładam do mięsa, dodaję jajko, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Dokładnie wszystko mieszam, po czym dodaję bułkę tartą. 

Ponownie dokładnie mieszam masę, po czym formuję 6 kotletów. 

Każdy kotlet panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron, po ok. 4 minuty z każdej.

Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger