Liście pora smażone w cieście
Szkoda mi było pięknych, młodych, pełnych smaku liści pora. Oczywiście - mogłam je wykorzystać w zupie, tak najczęściej robię. Ale wpadł mi dziś do głowy pomysł, jak się okazało, bardzo trafny - żeby usmażyć je w cieście z przyprawami. Myślałam najpierw o smażeniu w głębokim tłuszczu, jednak odechciało mi się tego z powodu upału :) Skończyło się tradycyjnym sposobem, na patelni, i wyszło pysznie.
Składniki:
liście pora, najlepiej młodego
mąk pszenna
sól ziołowa lub sól i pieprz
Ciasto:
2-3 jajka
do smaku: sól, pieprz, duża szczypta curry, suszona papryczka chili w kawałkach
3-4 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z jajek, mleka i mąki robię ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodaję przyprawy do smaku.
Liście pora dokładnie myję, po czym kroję na ok. 6-8 cm kawałki.
Następnie blanszuję je przez 10-15 sekund we wrzątku.
Zblanszowane rozkładam na talerzu, oprószam solą ziołową (lub solą i pieprzem), a potem obtaczam w mące.
Rozgrzewam olej na patelni, powinno go być sporo, ma przykrywać całe dno.
Każdy liść pora przekładam do ciasta i staram się, by je oblepiło. Szybko przekładam na rozgrzany tłuszcz.
Smażę po 2-3 minuty z każdej strony, na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz