Szukaj na blogu

Rolady z kurczaka z młodą kapustą

Zastanawiałam się wczoraj, czym nadziać roladki z kurczaka. Miałam pieczarki i to był główny pomysł, ale spojrzałam na młodą kapustę (miała być w roli surówki) i to było olśnienie! Roladki wyszły wyśmienite, delikatne i kruche, a farsz - po prostu pierwsza klasa!



Składniki (porcja na 2 osoby):

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

30 g wędzonego boczku

2-3 łyżki drobno poszatkowanej młodej kapusty

2 łyżki drobno posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

1 średnia cebula

1 niewielka marchewka

kilka pieczarek 

liść laurowy

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 łyżki oleju do smażenia

ok. 1 szklanki gorącej wody do podlewania

1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie:

Filety rozbijam tłuczkiem, starając się ich nie uszkodzić - na jak największe placki. Oprószam je solą i pieprzem, a potem wykładam porcję posiekanej młodej kapusty. 

Na kapustę dorzucam łyżkę drobno pokrojonego boczku, i posiekany koperek. Wszystko dodatkowo lekko oprószam solą i pieprzem.

Zwijam roladki, zabezpieczam je sznurkiem albo metalowymi szpilkami.

Roladki podsmażam z każdej strony - powinny być lekko rumiane.

Podsmażone zsuwam na brzegi patelni, a na jej środek dorzucam posiekane: marchewkę, cebulę i pieczarki.

Przykrywam patelnię i podsmażam wszystko na niewielkim ogniu ok. 5 minut.

Następnie dolewam połowę wody, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, przykrywam i duszę 30-35 minut. Uzupełniam wodę w razie potrzeby.

Gdy mięso jest miękkie, rozprowadzam mąkę w kilku łyżkach letniej wody, dokładnie mieszam by nie było grudek.

Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam do zagęszczenia sosu. Jeśli ten jest zbyt gesty, dolewam trochę gorącej wody.

Dodaję resztę posiekanego koperku, doprawiam sos do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger