Pikantne łódeczki ziemniaczane
Kiedy na obiad są takie ziemniaki, zwłaszcza młode, nie potrzeba nic więcej, niż szklanka maślanki czy kefiru. Tyle w nich smaku, i są tak pyszne, że szkoda się skupiać na czymś innym :)
Składniki (2 porcje)
1 kg młodych, niewielkich ziemniaków
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
2 płaskie łyżeczki mielonej papryczki chili
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką, lub oskrobuję nożykiem.
Następnie przekrajam je wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę na 2 albo 3 części.
Pokrojone ziemniaki przekładam do miski.
Dodaję wszystkie przyprawy, oraz mąkę, olej i syrop klonowy.
Mieszam wszystko, by przyprawy pokryły ziemniaki.
Ziemniaki wykładam na płaską blachę (na dnie rozprowadzam łyżkę czy dwie oleju) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45-50 minut.
W czasie pieczenia raz lub dwa ziemniaki mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz