Szukaj na blogu

Pikantne łódeczki ziemniaczane

 Kiedy na obiad są takie ziemniaki, zwłaszcza młode, nie potrzeba nic więcej, niż szklanka maślanki czy kefiru. Tyle w nich smaku, i są tak pyszne, że szkoda się skupiać na czymś innym :)



Składniki (2 porcje)

1 kg młodych, niewielkich ziemniaków

2 płaskie łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki

2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego

2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku

2 płaskie łyżeczki mielonej papryczki chili

0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 

2 płaskie łyżki mąki pszennej

2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką, lub oskrobuję nożykiem.

Następnie przekrajam je wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę na 2 albo 3 części.

Pokrojone ziemniaki przekładam do miski.

Dodaję wszystkie przyprawy, oraz mąkę, olej i syrop klonowy. 

Mieszam wszystko, by przyprawy pokryły ziemniaki.

Ziemniaki wykładam na płaską blachę (na dnie rozprowadzam łyżkę czy dwie oleju) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45-50 minut.

W czasie pieczenia raz lub dwa ziemniaki mieszam. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger