Smażony pieróg drożdżowy z marchewką
Wspaniałe jedzonko, idealne na przekąskę, na wycieczkę, piknik, czy też na obiad. Te pierogi, wielkości dłoni, podane od razu na gorąco, z chrupiącym ciastem i soczystym farszem smakują po prostu cudownie!
Ale i na zimno nie są gorsze - są rewelacyjnie miękkie i delikatne, można je zwijać i zjadać, urywając po kawałku.
Bardzo polecam!
Składniki (6 dużych pierogów, wielkości dłoni):
2 szklanki mąki pszennej plus 1 łyżka do zagniatania
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy plus 1 do wyrabiania
1 łyżeczka soli
Farsz:
3 marchewki śedniej wielkości
1 spora cebula
1 mała czerowna papryczka chili bez pestek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
mielony czarny pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu z marchewki:
Umyte i obrane marchewki ścieram na tarce Julienne (może być zwykła, o średnich oczkach).
Startą marchewkę umieszczam w misce, dodaję drobniutko posiekaną papryczkę chili, cukier, sól i ocet, dokładnie mieszam i zostawiam na pół godziny.
Cebulę kroję w cienkie piórka, na patelnię wlewam olej i podsmażam cebulę do zeszklenia.
Dodaję marchewkę odciśniętą z płynu, smaże kilka minut.
Dodaję masło, zmniejszam moc palnika, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykrywam patelnię.
Duszę ok. 20-25 minut.
Do uduszonej marchewki dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Zostawiam do przestygnięcia.
Ciasto:
W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczam drożdże z cukrem i łyżką mąki.
Resztę mąki przesiewam do dużej miski, dodaję sól, rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę oraz 3 łyżki oliwy.
Zagniatam i przez kilka minut wyrabiam przez chwilę ciasto (będzie luźne i klejące).
Pod koniec wyrabiania, żeby było trochę łatwiej, dodaję ostatnią łyżkę oliwy, a już zupełnie na końcu posypuję ciasto łyżką mąki i ostatecznie zagniatam.
Ciasto umieszczam w misce, przykrywam i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte dzielę na 6 części.
Każdą część rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na kółko o średnicy ok.20 cm.
Na połowę kółka wykładam marchewkę, składam na pół, mocno przyklepuję i sklejam końce.
Nakłuwam widelcem.
Smażenie:
Tak przygotowane pierogi od razu smażę - na głęboką patelnię wlewam olej na głębokość ok. pół centymenta i mocno go rozgrzewam.
Układam pierogi, każdy smażę 3-4 minuty z jednej strony, po czym odwracam i smażę tak samo.
Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz