Filet z kurczaka z marchewką i koperkiem
Przepyszne mięso w lekkim sosie - delikatne, soczyste i mięciutkie. Taki obiad przygotujesz w około pół godziny!
Składniki (porcja dla 2 osób):
ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka
pół pęczka koperku
ok. 3/4 szklanki wody
3-4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku (u mnie sól ziołowa)
Przygotowanie:
Obieram marchewkę i cebulę.
Cebulę kroję w kostkę, marchewkę wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
Mięso kroję na kilkucebtymetrowe kawałki, opróśzam je solą i pieprzem (solą ziołową), a także mąką.
Mieszam, żeby pokryło się mąką.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę ją przez kilka minut.
Do cebuli dorzucam marchewkę, i znowu smażę 2-3 minuty.
Podsmażone warzywa zsuwam na bok patelni i w wolne miejsce wrzucam kawałki kurczaka.
Podsmażam je na lekko złoty kolor, przewracając w międzyczasie.
Dodaję posiekane: czosnek i koprek, chwilę razem smażę.
Wlewam wodę, zmniejszam moc palnika, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Duszę pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz