Szukaj na blogu

Filet z kurczaka z marchewką i koperkiem

Przepyszne mięso w lekkim sosie - delikatne, soczyste i mięciutkie. Taki obiad przygotujesz w około pół godziny!

Składniki (porcja dla 2 osób):

ok. 400 g fileta z piersi kurczaka

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

1 spora marchewka

pół pęczka koperku

ok. 3/4 szklanki wody

3-4 łyżki oleju

1 łyżka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku (u mnie sól ziołowa)

Przygotowanie:

Obieram marchewkę i cebulę.

Cebulę kroję w kostkę, marchewkę wzdłuż na pół, a potem na plasterki.

Mięso kroję na kilkucebtymetrowe kawałki, opróśzam je solą i pieprzem (solą ziołową), a także mąką.

Mieszam, żeby pokryło się mąką.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę ją przez kilka minut.

Do cebuli dorzucam marchewkę, i znowu smażę 2-3 minuty.

Podsmażone warzywa zsuwam na bok patelni i w wolne miejsce wrzucam kawałki kurczaka.

Podsmażam je na lekko złoty kolor, przewracając w międzyczasie.

Dodaję posiekane:  czosnek i koprek, chwilę razem smażę.

Wlewam wodę, zmniejszam moc palnika, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Duszę pod przykryciem ok. 20-25 minut.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger