Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Gdybym miała wymienić obiady na lato, to na pewno wymieniłabym faszerowaną paprykę. Bardzo ją lubię i w każdym letnim sezonie robię kilka razy.
Zawsze wykorzystuję do tego dania białą (a właściwie mleczno-żółtą) paprykę, która ma delikatny smak, i niewiele nasion.
To tani, domowy, sycący obiad.
A taka papryka podana z sosem pomidorowym (przepis KLIK) jest niezwykle smaczna!
Składniki (3-4 osoby):
6 białych papryk, średniej wielkości
3/4 szklanki suchego ryżu
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
kawałek marchewki
Przygotowanie:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Dokładnie myję papryki, a potem ostrym nożykiem ścinam wierzch każdej, jak na zdjęciu.
Delikatnie usuwam nasiona.
Mięso przekładam do miski.
Cebulę drobno kroję, po czym podsmażam do zeszklenia na oleju.
Podsmażoną dodaję do mięsa razem z ugotowanym ryżem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Masę dokładnie mieszam, najlepiej dłonią, po czym doprawiam dość mocno solą i pieprzem.
Doprawionym mięsem z ryżem faszeruję każdą paprykę.
Wypełnione farszem papryki ustawiam w garnku, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i obraną marchewkę.
Dolewam tyle zimnej wody, by sięgała do ok. połowy wysokości papryk.
Wszystko z góry dodatkowo oprószam pieprzem i solą.
Gotuję pod przykryciem od. godziny, najpierw na dużym, a potem małym ogniu.
Podaję z sosem pomidorowym, np. TAKIM
Wywar po gotowaniu to rodzaj pysznego rosołu, który po prostu można wypić, lub wykorzystać jako bazę do jakiejśzupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz