Kolokitha keftedes
To nic innego jak popularna grecka przystawka - rodzaj bardzo delikatnych placuszków, czy kotlecików z cukinii, z dodatkiem twarożku i aromatycznych ziół.
Składniki na ok. 15 sztuk:
2 średniej wielkości cukinie
150 g. puszystego twarożku
1 duże jajko
2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posikanego koperku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte prez praskę
bułka tarta - ok. 3/4 szklanki plus trochę do panierowania
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie (bez obierania) ścieram na grubej tarce, lekko solę, odstawiam na pół godziny by puściły sok.
Odcedzam, by były jak najsuchsze.
Dodaję jajko, serek, posiekane zioła, czosnek, bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam dłonią.
Z masy powinno dać się uformować kulki - jeśli się nie da, trzeba dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Kulki wielkości małej mandarynki lekko spłaszczam, panieruję w bułce tartej i smażę na oliwie - po 3-4- minuty z każdej strony.
Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podaję z dowolnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz