Dorsz w sosie maślano-cytrynowym
Dzisiejszą rybkę podałam z wyrazistym, słodko-kwaskawym sosem, a do niej - surówkę z sałaty lodowej. Smakowało rewelacyjnie, koniecznie muszę to danie powtórzyć.
Składniki:
kostka lub filety z dorsza (u mnie kostka)
sól i pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
Sos (porcja na 2 osoby):
1 łyżka oleju + 2 łyżki masła do smażenia
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 czubata łyżka - ok. 100 g serka śmietankowego (użyłam kanapkowego)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynam od sosu:
Na patelnię wlewam olej i dodajędwie łyżki masła, rozgrzewam na średnim ogniu.
Bardzo drobno siekam cebulę, dodaję na patelnię, oprószam lekko solą i smażę pod przykryciem do jej zeszklenia.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę 2-3 minuty.
W międzyczasie dokładnie mieszam serek z sokiem z cytryny i cukrem, dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dokładnie mieszam.
Sos powinien być głądki - jeśli po dokładnym wymieszaniu widać oddzielający się tłuszcz, trzeba dolać kilka łyżek mleka lub wody.
Ryba:
Filety lub kostkę z dorsza oprószam solą i pieprzem, po czym panieruję w mące i smażę na dość rozgrzanym tłuszczu (użyłam mrożonego gorsza w kostce, smażyłam bez rozmrażania).
Usmażoną rybę odkłądam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podanie:
Na talerzu układam rybę, polewam ją sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz