Gulasz ze schabu z pieczarkami
Kupiłam ostatnio sporo schabu, więc teraz muszę go jakoś wykorzystać :) {Pomysl na jeden z obiadów to pyszny gulasz z pieczarkami i marchewką, w sosie z musztardą i mlekiem. Bardzo dobra rzecz! Gulasz, pomimo musztardy, jest delikatny w smaku.
Składniki (porcja na 2 osoby):
400 g schabu wieprzowego
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
7-8 pieczarek śrendiej wielkości
1 łyżka mąki pszennej
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
ok. pół szklanki wody do podlewania
ok. 3/4 szklanki mleka
można dodać posiekane: koperek lub natkę pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę ok. 3 cm.
Obraną marchewkę przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję w półplasterki.
Cebulę siekam dość drobno, pieczarki kroję na cienkie plasterki.
Wszystko oprószam solą ziołową/solą i pieprzem.
Mięso posypuję mąką, mieszam żeby się nią pokryło.
Rozgrzewam olej na patelni (przyda sięduż,a głęboka patelnia), i wrzucam cebulę i marchewkę.
Smażę je przez kilka minut, do momentu aż cebula się zeszkli.
Zsuwam warzywa na bok patelni, dodaj mięso.
Smażę ok. 5 minut, żeby podrumienić (lekko) kawąłki schabu.
Dodaję pieczarki, smażę ok. 10 minut.
Dolewam wodę, zmnieszam ogień, przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 25 minut.
Jeśli woda wyparuje, po trosze podlewam gulasz mlekiem.
Dodaję musztardę i pozostałę mleko,
Kiedy mięso jest miękkie, doprawiam gulasz do smaku solą i pieprzem.
Jesli jest za gęsty, dolewam jeszcze trochę mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz