Szukaj na blogu

Gulasz ze schabu z pieczarkami

Kupiłam ostatnio sporo schabu, więc teraz muszę go jakoś wykorzystać :) {Pomysl na jeden z obiadów to pyszny gulasz z pieczarkami i  marchewką, w sosie z musztardą i mlekiem. Bardzo dobra rzecz! Gulasz, pomimo musztardy, jest delikatny w smaku.



Składniki (porcja na 2 osoby):

400 g schabu wieprzowego

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

7-8 pieczarek śrendiej wielkości 

1 łyżka mąki pszennej

sól ziołowa/sól i pieprz do smaku

3-4 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

ok. pół szklanki wody do podlewania

ok. 3/4 szklanki mleka

można dodać posiekane: koperek lub natkę pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroję w kostkę ok. 3 cm. 

Obraną marchewkę przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję w półplasterki.

Cebulę siekam dość drobno, pieczarki kroję na cienkie plasterki.

Wszystko oprószam solą ziołową/solą i pieprzem.

Mięso posypuję mąką, mieszam żeby się nią pokryło.

Rozgrzewam olej na patelni (przyda sięduż,a głęboka patelnia), i wrzucam cebulę i marchewkę.

Smażę je przez kilka minut, do momentu aż cebula się zeszkli.

Zsuwam warzywa na bok patelni, dodaj mięso.

Smażę ok. 5 minut, żeby podrumienić (lekko) kawąłki schabu.

Dodaję pieczarki, smażę ok. 10 minut.

Dolewam wodę, zmnieszam ogień, przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 25 minut.

Jeśli woda wyparuje, po trosze podlewam gulasz mlekiem.

Dodaję musztardę i pozostałę mleko, 

Kiedy mięso jest miękkie, doprawiam gulasz do smaku solą i pieprzem.

Jesli jest za gęsty, dolewam jeszcze trochę mleka.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger