Sos pomidorowy z koncentratu (szkółka gotowania)
Zaniedbuję moją szkółkę gotowania, oj zaniedbuję. Wszystko dlatego, że kiedy robię coś tradycyjnego to zazwyczaj nie robię zdjęć.
Prawie tak samo stało się dziś z tym sosem, już już prawie byłby i gotowy, kiedy olśniło mnie, że może komuś taki prosty sposób na sos się przyda. Nie zawsze przecież mamy świeże pomidory, zwłaszcza że do sosu powinny być wyjątkowo dojrzałe. Z koncentratu za to da się zrobić przepyszny sos o każdej porze roku 😀
Tak więc przepis trafia do mojej szkółki gotowania, bo jest prosty i każdemu wyjdzie.
Sos przyda się do gołąbków, makaronu, placków czy jak u mnie faszerowanej papryki.
Inne przepisy w szkółce gotowania:
- buraczki z cebulką - sałatka do obiadu
Składniki:
1 niewielka cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 190 g)
2 ziarna ziela angielskiego, rozgniecione
6 listków bazylii, drobno posiekanych
3 łyżki oliwy
woda do konsystencji (u mnie ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bardzo drobniutko kroję cebulę i podsmażam ją razem z rozgniecionym zielem angielskim i odrobiną soli na oleju - do zeszklenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz