Kotlety śródziemnomorskie
Nazwałam je tak, bo kojarzą mi się z lekkimi kotlecikami z cukinii i puszystego białego serka, któe robi się w Grecji. Moje co prawda są mięsne, ale też delikatne, soczyste i mięciutkie. Polecam serdecznie do wypróbowania, są pyszne!
Składniki:
500 g mięsa z łopatki wieprzowej
150 g serka śmietankowego (kanapkowego)
1 średnia czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego do smaku: sól ziołowa lub zwykła
1 jajko
Dodatkowo:
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przekłądam do miski.
Obieram cebuę i kroję ją w drobną kostkę.
Czosnek przeciskam przez praskę.
Do mięsa dodaję pzoostałe składniki i bardzo dokłądnie wyrabiam masę (najlepiej dłonią).
Formuję 6-7 okrągłych, spłaszczonych kotletów, każdy panieruję w mące.
Smażę w dość głębokim oleju po 4-5 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz