Szukaj na blogu

Kotlety śródziemnomorskie

Nazwałam je tak, bo kojarzą mi się z lekkimi kotlecikami z cukinii i puszystego białego serka, któe robi się w Grecji. Moje co prawda są mięsne, ale też delikatne, soczyste i mięciutkie. Polecam serdecznie do wypróbowania, są pyszne! 




Składniki:

500 g mięsa z łopatki wieprzowej

150 g serka śmietankowego (kanapkowego)

1 średnia czerwona cebula

2 duże ząbki czosnku

2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich

1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka pieprzu ziołowego do smaku: sól ziołowa lub zwykła

1 jajko

Dodatkowo:

mąka do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso przekłądam do miski.

Obieram cebuę i kroję ją w drobną kostkę.

Czosnek przeciskam przez praskę.

Do mięsa dodaję pzoostałe składniki i bardzo dokłądnie wyrabiam masę (najlepiej dłonią).

Formuję 6-7 okrągłych, spłaszczonych kotletów, każdy panieruję w mące.

Smażę w dość głębokim oleju po 4-5 minut z każdej strony.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger