Placek warzywny
Mój placek przygotowałam na jutrzejsze śniadanie do pracy, ale Ty możesz go zrobić np. na obiad. Jest pełen smaku, sycący i przepyszny.
Składniki (1 porcja):
1 średni ziemniak
1 mała marchewka
1 jajko
niewielki kawałek sałaty lodowej (może być inna sałąta, albo np. kapusta pekińska)
garść rukoli
posiekane zioła wg uznania: u mnie szczypiorek i bazylia
1 płaska łyżka mąki pszennej
do smaku: sól i pieprz
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Obieram ziemniaka i marchewkę, ścieram je na tarce z grubymi oczkami.
Sałatę siekam lub rwę na kawałki.
W misce mieszam wszystkie warzywa razem z ziołami, jajkiem i łyżką mąki.
Doprawiam masę do smaku.
Rozgrzewam olej na niewielkiej patelni ( u mnie średnica 18 cm) i wykładam masę.
Smażę placek na średnim ogniu ok. 8 minut, a gdy spód się zezłoci, odwracam go - żeby to najłatwiej zrobić, przykrywam patelnie pokrywką, energicznym ruchem odwracam patelnię i potem z pokrywki zsuwam placek z powrotem na patelnie.
Drugą stronę smażę również 7-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz