Szukaj na blogu

Placek warzywny

Mój placek przygotowałam na jutrzejsze śniadanie do pracy, ale Ty możesz go zrobić np. na obiad. Jest pełen smaku, sycący i przepyszny.



Składniki (1 porcja):

1 średni ziemniak

1 mała marchewka

1 jajko

niewielki kawałek sałaty lodowej (może być inna sałąta, albo np. kapusta pekińska)

garść rukoli

posiekane zioła wg uznania: u mnie szczypiorek i bazylia

1 płaska łyżka mąki pszennej

do smaku: sól i pieprz

2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie: 

Obieram ziemniaka i marchewkę, ścieram je na tarce z grubymi oczkami.

Sałatę siekam lub rwę na kawałki.

W misce mieszam wszystkie warzywa razem z ziołami, jajkiem i łyżką mąki.

Doprawiam masę do smaku.

Rozgrzewam olej na niewielkiej patelni ( u mnie średnica 18 cm) i wykładam masę.

Smażę placek na średnim ogniu ok. 8 minut, a gdy spód się zezłoci, odwracam go - żeby to najłatwiej zrobić, przykrywam patelnie pokrywką, energicznym ruchem odwracam patelnię i potem z pokrywki zsuwam placek z powrotem na patelnie.

Drugą stronę smażę również 7-8 minut.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger