Cukinia w boczku
To obiad do przygotowania w 20 minut - zjedliśmy taką cukinię wczoraj i mniej więcej tyle wczoraj miałam czasu. Szybki, niedrogi i pyszny obiadek ! Dla równowagi warto jako dodatek podać np. sałątę z jogurtem i zielonym ogórkiem.
Tak przygotowaną cukinię z powodzeniem można też zrobić na grillu.
Składniki (2 osoby):
1 średniej wielkości cukinia
plastry boczku (tyle ile kawałkó cukinii po pokrojeniu)
sól ziołowa/sól i pieprz
sos BBQ (miałam ze sklepu, ale można zrobićdomowy KLIK) - można go pominąć, też będzie smacznie
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umytą cuknię przekrajam najpierw na dwie krótsze części, a potem każdą z nich wzdłuż na pół, i ponownie na pół.
Jeśli cukinia jest szersza, można każdą część przekroić na 3.
Pokrojoną oprószam solą ziołową lub solą i pieprzem. a potem każdy kawałek owijam ruchem spiralnym plastrem boczku.
Rozgrzewam dość mocno olej na patelni, układam kawałki cukinii, i podsmażam po kilka minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia, kiedy już cukinia mięknie, a boczek się lekko zarumieni, smaruję je z góry pędzelkiem sosem BBQ.
Smażę jeszcze kilka minut.
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz