Szukaj na blogu

Cukinia w boczku

To obiad do przygotowania w 20 minut - zjedliśmy taką cukinię wczoraj i mniej więcej tyle wczoraj miałam czasu. Szybki, niedrogi i pyszny obiadek ! Dla równowagi warto jako dodatek podać np. sałątę z jogurtem i zielonym ogórkiem.

Tak przygotowaną cukinię z powodzeniem można też zrobić na grillu.




Składniki (2 osoby):

1 średniej wielkości cukinia

plastry boczku (tyle ile kawałkó cukinii po pokrojeniu)

sól ziołowa/sól i pieprz

sos BBQ (miałam ze sklepu, ale można zrobićdomowy KLIK) - można go pominąć, też będzie smacznie

2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Umytą cuknię przekrajam najpierw na dwie krótsze części, a potem każdą z nich wzdłuż na pół, i ponownie na pół.

Jeśli cukinia jest szersza, można każdą część przekroić na 3.

Pokrojoną oprószam solą ziołową lub solą i pieprzem. a potem każdy kawałek owijam ruchem spiralnym plastrem boczku.

Rozgrzewam dość mocno olej na patelni, układam kawałki cukinii, i podsmażam po kilka minut z każdej strony. 

Pod koniec smażenia, kiedy już cukinia mięknie, a boczek się lekko zarumieni, smaruję je z góry pędzelkiem sosem BBQ.

Smażę jeszcze kilka minut.

Podaję gorące.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger