Szukaj na blogu

Krokiety ziemniaczane z kiełbaskami

Jakoś tak jest, że jak człowiek chce zrobić tani smaczny obiad typu pierogi, naleśniki czy kluseczki, to trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ale ja mam dziś wolne, i chciało mi się gotować, więc pobawiłam się i przygotowałam bardzo smaczne krokiety ziemniaczane. W każdym jest kiełbaska, więc to sycący obiad. 


Składniki (5-6 krokietów):

ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

pół niedużej cebuli

1 jajko

3-4 łyżki mąki 

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

cienkie kiełbaski z naturalną osłonką (nie powinny być surowe, ja użyłąm białych parzonych)

mąka do formowania krokietów

Przygotowanie: 

Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę albo dokładnie duszę widelcem.

Cebulę bardzo drobniutko kroję, dodaję do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.

Mieszam wszystko do połączenia (nie za długo, bo masa zacznie robić się coraz rzadsza), doprawiam solą i pieprzem.

Masę dzielę na 5-6 porcji, każdą wydłużam na długość kiełbaski i spłaszczam.

Ukłądam kiełbaskę jak na zdjęciu i sklejam krokieta.

Gotowe krokiety panieruję lekko w bułce tartej (wysypuję ją na płaski talerz i panieruję krokiety rolując je po bułce).

Smażę w gorącym oleju (musi go być ok. 0,5 cm na patelni) na mocno złoty kolor z każdej strony. 





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger