Krokiety ziemniaczane z kiełbaskami
Jakoś tak jest, że jak człowiek chce zrobić tani smaczny obiad typu pierogi, naleśniki czy kluseczki, to trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ale ja mam dziś wolne, i chciało mi się gotować, więc pobawiłam się i przygotowałam bardzo smaczne krokiety ziemniaczane. W każdym jest kiełbaska, więc to sycący obiad.
Składniki (5-6 krokietów):
ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
pół niedużej cebuli
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
cienkie kiełbaski z naturalną osłonką (nie powinny być surowe, ja użyłąm białych parzonych)
mąka do formowania krokietów
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę albo dokładnie duszę widelcem.
Cebulę bardzo drobniutko kroję, dodaję do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
Mieszam wszystko do połączenia (nie za długo, bo masa zacznie robić się coraz rzadsza), doprawiam solą i pieprzem.
Masę dzielę na 5-6 porcji, każdą wydłużam na długość kiełbaski i spłaszczam.
Ukłądam kiełbaskę jak na zdjęciu i sklejam krokieta.
Gotowe krokiety panieruję lekko w bułce tartej (wysypuję ją na płaski talerz i panieruję krokiety rolując je po bułce).
Smażę w gorącym oleju (musi go być ok. 0,5 cm na patelni) na mocno złoty kolor z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz