Szukaj na blogu

Rolada bezowa z orzechami i kremem waniliowym

Przepyszna, delikatna i deserowa rolada bezowa z dodatkiem orzechów włoskich, z kremem z mascarpone i śmietanki. To cudowny deser, który każdego zachwyca!



Składniki  (długość rolady ok. 30 cm):

  • 270 g białka (z 9 jajek)
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 70 g orzechów włoskich, posiekanych na drobne kawałki

Krem:

  • 600 g mascarpone
  • 300 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • owoce do przybrania

Przygotowanie:

Białko i cukier umieszczam w misie miksera i na najwyższych obrotach ubijam ok. 10-15 minut, aż piana stanie się zupełnie sztywna i lśniąca.

Dodaję sok z cytryny i skrobię, miksuję do dokładnego połączenia.

Wsypuję posiekane orzechy i mieszam łopatką.

Dużą blachę (najlepiej taką z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem.

Następnie wykładam ubitą bezę z orzechami – na kształt prostokąta ok. 30 na 40 cm.

Wyrównuję powierzchnię i boki prostokąta, po czym blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 30 minut.

Po tym czasie wyjmuję blachę i zostawiam bezę do przestudzenia.

Zimną odwracam (energicznym ruchem, na arkusz papieru).

Zdejmuję papier z góry.

Krem:

Ubijam mascarpone i śmietankę razem z cukrem waniliowym, do uzyskania puszystego kremu.

Złożenie:

Odkładam trochę kremu do ozdobienia rolady, a resztę rozsmarowuję na upieczonej bezie.

Następnie na kremie łyżeczką nakładam 3 paski z dżemu porzeczkowego – jak na zdjęciu.

Zwijam roladę.

Ozdabiam ją pozostałym kremem, kremem uzupełniam i wyrównuję również końcówki rolady.

Na kremie układam miękkie owoce, np. maliny lub borówki.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger