Bananowe miłuszki
Miłuszki to nic innego jak przepyszne, bardzo szybkie placuszki przygotowane z bananów, bez dodatku jajek. Ja zrobiłam je z mąką pszenną, ale możesz zamienić ją na orkiszową, a nawet bezglutenową.
Gdy w domu są bardzo dojrzałe banany, i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, miłuszki będą idealne :)
Składniki na 16-18 placuszków :
200 obranych bananów (2 duże banany)
20 g cukru waniliowego (1 czubata łyżka)
80 g kwaśnej śmietany (1 czubata łyżka)
5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
5 g oleju (1 duża łyżka)
150 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Banany rozgniatam w misce widelcem, po czym dodaję do nich cukier waniliowy, olej i śmietanę.
Dokładnie mieszam,
Dodaję mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszam.
Rozgrzewam oej na patelni (ma być go sporo, musi przykrywać całe dno) i wykładam po łyżeczce ciasta.
Smażę małe placuszki do zezłocenia z obu stron, przewracając je dwukrotnie.
Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz