Sernik gotowany wanilia nutella
Serniki gotowane mają u mnie szczególne miejsce - lubię je wymyślać i przygotowywać. Są stosunkowo łatwe do przygotowania, zwłaszcza kiedy nabierze się wprawy. To niezwykle delikatne, miękkie i pyszne ciasta, więc serdecznie namawiam do przygotowania.
Składniki (blacha 30 na 40 cm):
350 g masła
150 g cukru trzcinowego
100 g cukru waniliowego
2 kg sera z wiaderka
10 jajek
200 g śmietanki 30 kub 36% (ewentualnie może być mleko)
220 g budyniu waniliowrgo w proszku
250 g nutelli
waniliowe herbatniki typu petitki
100 g mlecznej czekolady
80 g śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszam jajka, śmietankę i proszek budyniowy.
Masło i oba cukru umieszczam w dużym garnku, i podgrzewam do rozpuszczenia.
Podgrzewając i mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) dodaję po łyżce ser.
Gdy cały ser ładnie połączy się z masłem, dodaję masę z jajek, śmietanki i budyniu.
Intensywnie mieszam i cały czas podgrzewam, aż masa serowa wyraźnie zgęstnieje (8-12 minut).
Masę serową dzielę mniej więćej na pół, i do jednej części dodaję nutellę, dokładnie mieszam.
Złożenie
Sernk składam, kiedy masa serowa jest jeszcze ciągle gorąća albo mocno ciepła.
Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.
Na herbatniki wykładam połowę jasnej masy, wyrównuję.
Wykładam warstwę herbatików.
Wykładam połowęciemnej masy, wyrównuję.
Kolejne warstwy to:
- herbataniki
- pozostałą jasna masa
- herbatniki
- pozostałą ciemna masa
- herbatniki
Polewa:
Rozpuszczam czekoladęze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.
Można dodatkowo polać całość zygzakami białej czekolady rozpuszczonej ze śmietanką.
Sernik wstawiam na noc do lodówki i dopiero po tym czasie kroję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz