Szukaj na blogu

Sernik gotowany wanilia nutella

Serniki gotowane mają u mnie szczególne miejsce - lubię je wymyślać i przygotowywać. Są stosunkowo łatwe do przygotowania, zwłaszcza kiedy nabierze się wprawy. To niezwykle delikatne, miękkie i pyszne ciasta, więc serdecznie namawiam do przygotowania.


Składniki (blacha 30 na 40 cm):

350 g masła

150 g cukru trzcinowego

100 g cukru waniliowego

2 kg sera z wiaderka

10 jajek

200 g śmietanki 30 kub 36% (ewentualnie może być mleko)

220 g budyniu waniliowrgo w proszku 

250 g nutelli

waniliowe herbatniki typu petitki

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietanki 30 lub 36%

Przygotowanie:

W misce dokładnie mieszam jajka, śmietankę i proszek budyniowy.

Masło i oba cukru umieszczam w dużym garnku, i podgrzewam do rozpuszczenia.

Podgrzewając i mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) dodaję po łyżce ser.

Gdy cały ser ładnie połączy się z masłem, dodaję masę z jajek, śmietanki i budyniu.

Intensywnie mieszam i cały czas podgrzewam, aż masa serowa wyraźnie zgęstnieje (8-12 minut).

Masę serową dzielę mniej więćej na pół, i do jednej części dodaję nutellę, dokładnie mieszam.

Złożenie

Sernk składam, kiedy masa serowa jest jeszcze ciągle gorąća albo mocno ciepła.

Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.

Na herbatniki wykładam połowę jasnej masy, wyrównuję.

Wykładam warstwę herbatików.

Wykładam połowęciemnej masy, wyrównuję.

Kolejne warstwy to:

- herbataniki

- pozostałą jasna masa

- herbatniki

- pozostałą ciemna masa

- herbatniki

Polewa:

Rozpuszczam czekoladęze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.

Można dodatkowo polać całość zygzakami białej czekolady rozpuszczonej ze śmietanką.

Sernik wstawiam na noc do lodówki i dopiero po tym czasie kroję.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger