Szukaj na blogu

Naleśniki z duszonym bakłażanem

Polecam bardzo dobre, wytawne naleśniki z soczystym farszem z bakłażana, cebuli i pomidorów. Są sycące i rozgrzewające. 

Można je podać podsmażone na patelni, tak jak u mnie, lub podpiec w piekarniku.



Składniki:

Ciasto na naleśniki (patelnia 24 cm):

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej

1 szklanka mleka (użyłam mleka 2%)

szczypta soli

2 jajka

1/3 szklanki oleju

Farsz:

4 średniej wielkości bakłażany

2 spore cebule

4 ząbki czosnku

4-5 łyżek oleju

3/4 małego słoiczka przecieru pomidorowego

2 łyżeczki ziół prowansalskich

do smaku: sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

tarta mozzarella lub żółty ser

Przygotowanie: 

Łączę dokładnie, np. rózgą kuchenną lub mikserem wszystkie składniki ciasta, po czym odstawiam je na 15-20 minut.

Następnie smażę cienkie naleśniki (u mnie patelnia 24 cm).

Farsz:

Umyte bakłażany kroję w kostkę mniejszą niż 1 cm.

Drobno kroję cebulę, czosnek przeciskam przez praskę.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją odrobiną soli i podsmażam do zeszklenia.

Nastepnie dodaję pokrojone bakłażany, i smażę razem przez kilka minut, mieszając.

Przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję czosnek, zioła prowansalskie i przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę, doprawiam wstępnie wszystko do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Mieszam i smażę, już bez przykrycia, jeszcze kilka minut.

Ewentulnie jeszcze raz doprawiam, farsz powinien być wyrazity.

Złożenie:

Na każdym naleśniku wykładam po 2 łyżki farszu, rozciągam jak na zdjęciu, posypuję serem.

Składam dowolnie, lub tak jak u mnie (zdjęcia poniżej).














Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger