Naleśniki z duszonym bakłażanem
Polecam bardzo dobre, wytrawne naleśniki z soczystym farszem z bakłażana, cebuli i pomidorów. Są sycące i rozgrzewające.
Można je podać podsmażone na patelni, tak jak u mnie, lub podpiec w piekarniku.
Ciasto na naleśniki (patelnia 24 cm):
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
1 szklanka mleka (użyłam mleka 2%)
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
Farsz:
4 średniej wielkości bakłażany
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
3/4 małego słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
do smaku: sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
tarta mozzarella lub żółty ser
Przygotowanie:
Łączę dokładnie, np. rózgą kuchenną lub mikserem wszystkie składniki ciasta, po czym odstawiam je na 15-20 minut.
Następnie smażę cienkie naleśniki (u mnie patelnia 24 cm).
Farsz:
Umyte bakłażany kroję w kostkę mniejszą niż 1 cm.
Drobno kroję cebulę, czosnek przeciskam przez praskę.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją odrobiną soli i podsmażam do zeszklenia.
Nastepnie dodaję pokrojone bakłażany, i smażę razem przez kilka minut, mieszając.
Przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję czosnek, zioła prowansalskie i przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę, doprawiam wstępnie wszystko do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Mieszam i smażę, już bez przykrycia, jeszcze kilka minut.
Ewentulnie jeszcze raz doprawiam, farsz powinien być wyrazity.
Złożenie:
Na każdym naleśniku wykładam po 2 łyżki farszu, rozciągam jak na zdjęciu, posypuję serem.
Składam dowolnie, lub tak jak u mnie (zdjęcia poniżej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz