Szukaj na blogu

Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny chętnie gotuję właśnie jesienią albo zimą. Zawsze mnie zachwyca bogactwem smaku. Gęsty, zawiesisty, aromatyczny sos i miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. 


Składniki:

1 kg mięsa wołowego na gulasz

2 płaskie łyżki mąki pszennej

3 średniej wielkości cebule

4-5 ząbków czosnku

1 łyżka mielonej słodkiej papryki 

1 spora marchewka

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

10 małych pieczarek

3-4 nieduże, suszone kapelusze prawdziwków lub podgrzybków

4-5 łyżek oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

1,5 do 2 szklanek gorącej wody do podlewania

Przygotowanie:

Oczyszczone mięso kroję w duże kawałki i każdy lekko oprószam mąką, smażę partiami aż mięso się ładnie zarumieni.

Przekładam do garnka z grubym dnem. 

Na tej samej patelni przesmażam do zeszklenia pokrojone w kostkę cebulę, a kiedy ta się zeszkli dodaję pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.

Smażę przez kilka minut.

Do mięsa wlewam połowę wody oraz sos sojowy, dodaję mieloną paprykę, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, drobno pokrojoną marchew i podsmażoną cebulę z pieczarkami. 

Wstępnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany czosnek i duszę pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (czas zalezy od mięsa, może to potrwać 1,5 do 2 godzin), uzupełniając w razie potrzeby wodę.

Pod koniec duszenia, kiedy mięso jest zupełnie miękkie, dodaję przecier i ostatecznie doprawiam gulasz do smaku.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger