Gulasz z wołowiny
Gulasz z wołowiny chętnie gotuję właśnie jesienią albo zimą. Zawsze mnie zachwyca bogactwem smaku. Gęsty, zawiesisty, aromatyczny sos i miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego na gulasz
2 płaskie łyżki mąki pszennej
3 średniej wielkości cebule
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 spora marchewka
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
10 małych pieczarek
3-4 nieduże, suszone kapelusze prawdziwków lub podgrzybków
4-5 łyżek oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
1,5 do 2 szklanek gorącej wody do podlewania
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroję w duże kawałki i każdy lekko oprószam mąką, smażę partiami aż mięso się ładnie zarumieni.
Przekładam do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni przesmażam do zeszklenia pokrojone w kostkę cebulę, a kiedy ta się zeszkli dodaję pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Smażę przez kilka minut.
Do mięsa wlewam połowę wody oraz sos sojowy, dodaję mieloną paprykę, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, drobno pokrojoną marchew i podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Wstępnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany czosnek i duszę pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (czas zalezy od mięsa, może to potrwać 1,5 do 2 godzin), uzupełniając w razie potrzeby wodę.
Pod koniec duszenia, kiedy mięso jest zupełnie miękkie, dodaję przecier i ostatecznie doprawiam gulasz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz