Filet z kurczaka po meksykańsku
Jest przyjemnie pikantny i wyrazisty w smaku. Takiego kurczaka możesz podać z ryżem, albo z dodatkiem warzyw na szybko zawinąć go w tortillę.
Składniki (na 2 osoby):
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
2 średniej wielkości cebule
pół małej kapusty pekińskiej
mała puszka kukurydzy
2-3 czerwone papryczki chili, posiekane (bez nasion)
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i słodką oraz ostrą papryką, mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam z obu stron mięso na rumiano.
Cebule kroję w piórka, kapustę (część od głąba) w paseczki.
Do podsmażonego kurczaka dorzucam cebulę, mieszam i smażę do lekkiego zarumienienia cebuli.
Dokładam pokrojoną kapustę, odsączoną kukurydzę, papryczki chili i czosnek, mieszam; przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 15 minut.
Zdejmuję pokrywkę i smażę do odparowania płynu.
Doprawiam wszystko do smaku, dodaję natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz