Szukaj na blogu

Filet z kurczaka po meksykańsku

Jest przyjemnie pikantny i wyrazisty w smaku. Takiego kurczaka możesz podać z ryżem, albo z dodatkiem warzyw na szybko zawinąć go w tortillę.



Składniki (na 2 osoby):

0,5 kg fileta z piersi kurczaka

2 średniej wielkości cebule

pół małej kapusty pekińskiej

mała puszka kukurydzy

2-3 czerwone papryczki chili, posiekane (bez nasion)

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fileta kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i słodką oraz ostrą papryką, mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam z obu stron mięso na rumiano.

Cebule kroję w piórka, kapustę (część od głąba) w paseczki.

Do podsmażonego kurczaka dorzucam cebulę, mieszam i smażę do lekkiego zarumienienia cebuli.

Dokładam pokrojoną kapustę, odsączoną kukurydzę, papryczki chili i czosnek, mieszam; przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 15 minut.

Zdejmuję pokrywkę i smażę do odparowania płynu.

Doprawiam wszystko do smaku, dodaję natkę pietruszki.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger