Szukaj na blogu

Torcik oreo na zimno

Zaczyna się weekend, więc musi być dobre ciasto 😋 Dziś polecam pyszne, nie wymagające pieczenia ciasto z delikatnym kremem. W składzie są ciastka oreo, jest nutella, jest masło orzechowe ... Sporo smaków i kalorii, ale poprawa nastroju gwarantowana!


Składniki (blacha 2- na 30 cm):

Spód:

26 ciastek oreo (samych ciastek, krem zdejmujemy nożem)

60 g gładkiego masła orzechowego (temperatura pokojowa)

100 g nutelli (temperatura pokojowa)

herbatniki waniliowe typu petitki

Krem:

500 ml schłodzonej śmietanki 36%

50 g cukru waniliowego

200 g mascarpone

60 g gładkiego masła orzechowego

plus krem z ciastek oreo

6 całych ciastek oreo do posiekania

Dodatkowo:

4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietanki 36%

4-5 pokruszonych ciastek orek do posypania

garść posiekanych orzechów laskowych do posypania

Przygotowanie:

Na dnie blachy rozkładam herbatniki, docinając je w razie potrzeby.

Ciasta oreo (bez kremu) miksuję do uzyskania mączki, po czym łączę je (najłatwiej to zrobić dłonią) z masłem orzechowym i nutellą.

Tę masę rozkładam na herbatnikach, wygładzam.

Następna warstwa to dżem z czarnej porzeczki - 4-5 łyżek.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubijam przez kilka minut z cukrem waniliowy, dodaję mascarpone.

Ubijam do uzyskania puszystego kremu.

Dodaję masło przechowe o krem z ciastek, jeszcze chwilę razem miksuję.

Dodaję posiekane ciastka (całe, razem z kremem), mieszam łopatką.

Krem wykładam na dżem, wyrównuję.

Przykrywam ciasto warstwą herbatników.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę z czekoladą do uzyskania gładkiej polewy.

Wylewam ją na ciasto, wygładzam.

Ciasto posypuję pokruszonymi ciastkami i orzechami laskowymi.

Odstawiam na noc do lodówki by się przegryzło.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger