Torcik oreo na zimno
Zaczyna się weekend, więc musi być dobre ciasto 😋 Dziś polecam pyszne, nie wymagające pieczenia ciasto z delikatnym kremem. W składzie są ciastka oreo, jest nutella, jest masło orzechowe ... Sporo smaków i kalorii, ale poprawa nastroju gwarantowana!
Składniki (blacha 2- na 30 cm):
Spód:
26 ciastek oreo (samych ciastek, krem zdejmujemy nożem)
60 g gładkiego masła orzechowego (temperatura pokojowa)
100 g nutelli (temperatura pokojowa)
herbatniki waniliowe typu petitki
Krem:
500 ml schłodzonej śmietanki 36%
50 g cukru waniliowego
200 g mascarpone
60 g gładkiego masła orzechowego
plus krem z ciastek oreo
6 całych ciastek oreo do posiekania
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
100 g mlecznej czekolady
80 g śmietanki 36%
4-5 pokruszonych ciastek orek do posypania
garść posiekanych orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie:
Na dnie blachy rozkładam herbatniki, docinając je w razie potrzeby.
Ciasta oreo (bez kremu) miksuję do uzyskania mączki, po czym łączę je (najłatwiej to zrobić dłonią) z masłem orzechowym i nutellą.
Tę masę rozkładam na herbatnikach, wygładzam.
Następna warstwa to dżem z czarnej porzeczki - 4-5 łyżek.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubijam przez kilka minut z cukrem waniliowy, dodaję mascarpone.
Ubijam do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję masło przechowe o krem z ciastek, jeszcze chwilę razem miksuję.
Dodaję posiekane ciastka (całe, razem z kremem), mieszam łopatką.
Krem wykładam na dżem, wyrównuję.
Przykrywam ciasto warstwą herbatników.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę z czekoladą do uzyskania gładkiej polewy.
Wylewam ją na ciasto, wygładzam.
Ciasto posypuję pokruszonymi ciastkami i orzechami laskowymi.
Odstawiam na noc do lodówki by się przegryzło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz