Szukaj na blogu

Szybka zasmażana kapusta pekińska

Szybki sposób na dobry, nieskomplikowany i tani dodatek do obiadu. 


Składniki (porcja dla 2 osób):

pół średniej wielkości kapusty pekińskiej (przecinamy ją wzdłuż)

3 średniej wielkości cebule

3 ząbki czosnku

5 łyżek oleju

1 płąska łyżka mąki pszennej

2 łyżki octu ryżowego (jeśli użyjesz octu spirytusowego, zmniejsz ilość)

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkuję, cebule kroję w cienkie piórka.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia.

Do cebuli dodaję kapustę, mieszam i dalej pod przykryciem smażę (średni ogień) ok. 10 minut, mieszając.

Zdejmuję pokrywkę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę 2-3 minuty na mocnym ogniu.

Całość oprószam mąką, mieszam, dodaję ocet i przyprawy do smaku, jeszcze chwilę razem podgrzewam.

Podaję na gorąco.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger