Szybka zasmażana kapusta pekińska
Szybki sposób na dobry, nieskomplikowany i tani dodatek do obiadu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
pół średniej wielkości kapusty pekińskiej (przecinamy ją wzdłuż)
3 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 płąska łyżka mąki pszennej
2 łyżki octu ryżowego (jeśli użyjesz octu spirytusowego, zmniejsz ilość)
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuję, cebule kroję w cienkie piórka.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia.
Do cebuli dodaję kapustę, mieszam i dalej pod przykryciem smażę (średni ogień) ok. 10 minut, mieszając.
Zdejmuję pokrywkę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę 2-3 minuty na mocnym ogniu.
Całość oprószam mąką, mieszam, dodaję ocet i przyprawy do smaku, jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz