Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym
Bardzo szybciutko ugotowała mi się pyszna zupa, na bazie białych warzyw, z kiszonym ogórkiem, pachnąca lubczykiem, tymiankiem i delikatnie czosnkiem. Choć ogórkowa, to bardzo delikatna i łagodna. I pomyśleć, że w dzieciństwie zup nie cierpiałam... dziwnym trafem zawsze przed zupą bolała mnie głowa, i równie cudownie ból mijał gdy na stole pojawiał się talerz z drugim daniem :)
Składniki na 2-3 porcje:
kawałek selera
2-3 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 biała cebula
gałązka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeży lubczyk lub koperek
sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem.
kawałek selera
2-3 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 biała cebula
gałązka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeży lubczyk lub koperek
sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem.
Wszystko odrobinę solę, dorzucam gałązkę tymianku i pod przykryciem smażę na małym ogniu ok. 10-15 minut.
Gdy warzywa są prawie miękkie, dolewam mleko i dalej gotuję ok. 5 minut. Wszystko miksuję - ja pozostawiłam małe kawałki warzyw.
Ogórki (u mnie domowe, ze skórką) blenduję gładko i dokładam do zupy.
Całość doprawiam sokiem z ogórków, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem.
Podaję z kilkoma cieniutkimi plasterkami kiszonego ogórka.
1 komentarz:
Ja zupy zawsze uwielbiałam, a ta wygląda bardzo zachęcająco :)
Prześlij komentarz