Szukaj na blogu

Szybki sos pieczarkowy

Przygotowanie tego sosu zajmuje troszkę dłużej niż 10 minut. Jest aksamitny i bardzo smaczny, lekko serowy, wyrazisty w smaku.




Składniki:

1 średniej wielkości cebula

10 średnich pieczarek

1 małą czerowna papryczka chili (można pominać)

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

200 ml słodkiej śmietanki 30%

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

pół płaskiej łyżeczki curry

pół płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki

3 plasterki sera topionego 

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroję w drobną kostkę.

Na patelnię wlewam olej i dodaję masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia.

Wrzucam cebulę, lekko ją solę. 

Podsmażam do zeszklenia.

Pieczarki kroę na cienkie plasteki i dodaję do zeszklonej cebuli.

Smażę razem, mieszając, ok. 3 minut na średnim ogniu.

Dolewam śmietankę, dokłądam plastedki sera, przykrywam patelnię i podgrzewam przez chwilę, do rozpuszczenia się sera.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki, posiekaną papryczkęchili bez pestek, przeciśnięty prez praskę czosnek, curry, paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

Mieszam, podgrzewam przez minutę.

Sos jest gotowy.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger