Szukaj na blogu

Biszkoptowa rolada makowa

To najprostszy i najszybszy sposób na roladę makową, jaki znam. Biszkoptowe ciasto, w środku pyszna masa makowa, na zewnątrz pyszny cytrynowy lukier. Polecam serdecznie - jest przepyszna i stosunkowo łatwa do zrobienia! Polecam ją zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe, świąteczne okazje :)


Składniki (rolada wielkości ok. 35 na 8 cm)

Biszkopt:

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

szczypta soli

20 g cukru waniliowego

40 g cukru pudru

130 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

skórka starta z połowy cytryny

2 łyżki oleju 

Lukier:

sok z połowy cytryny

ok. 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

masa makowa z puszki (800-900 g)

1 duże jajko

ewentualnie dodatkowe bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe

Przygotowanie:

Masę makową wykładam do miski, łączę dokładnie z dużym jajkiem, ewentualnie doprawiam i dodaję bakalie.

Biszkopt:

Białka ze szczyptą soli wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać.

Gdy piana zacznie się robić sztywna, dodaję oba cukry i na maksymalnych obrotach ubijam, aż będzie lśniąca i zupełnie sztywna.

Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, ubijam przez 2-3 minuty, a potem wlewam olej i jeszcze krótko ubijam.

Do ubitych jajek przesiewam obie mąki, dodaję skórkę z cytryny i delikatnie wszystko mieszam łopatką lub dłonią.

Ciasto wykładam na wyłożoną papierem (nie trzeba natłuszczać) blachę (wielkość standardowa, z wyposażenia piekarnika), wyrównuję na całej powierzchni.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)

Upieczony, gorący biszkopt odwracam na podłożony papier, a ten na którym się piekł, zdejmuję. Na całej powierzchni jeszcze ciepłego biszkoptu rozkładam równomiernie masę makową (zostawiam 2 cm wolnego bez maku wzdłuż jednego dłuższego boku).

Zwijam roladę, pomagając sobie papierem - zwinięta ma w nim pozostać.

Roladę w papierze przekładam z powrotem na blachę - miejsce łączenia powinno znaleźć się pod spodem, i wstawiam do piekarnika (również temperatura 170 stopni C) na 10-15 minut.

Po tym czasie wyjmuję ją z piekarnika i zostawiam do przestudzenia.

Lukier:

Sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem, smaruję lekko ciepłą roladę.

Od razu ozdabiam ją podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger