Karkówka duszona w pomidorach i czosnku
Mam dla Was dziś karkówkę trochę inną niż zazwyczaj podaję, bo uduszoną w bardzo aromatycznym, pomidorowym, gęstym sosie. Niech nie przerazi Was duża ilość czosnku w przepisie - owszem, nadaje daniu charakterystyczny smak, ale cała ostrość zupełnie ginie w trakcie długiego duszenia, ustępując miejsca słodyczy. W efekcie mięso jest bardzo miękkie i delikatne; potrawę można zjeść zarówno z ryżem czy makaronem, jak i po prostu np. z chlebkiem naan.
Składniki :
1 kg karkówki wieprzowej
10 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
200 g. przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego cukru
3 liście laurowe
2/3 szklanki wody
czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w 1,5-centymetrowe plastry. Czosnek ucieram w moździerzu razem z solą i nacieram każdy plaster karkówki. Układam mięso w misce, szczelnie przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Mąkę przesypuję na talerz, panieruję w niej każdy kawałek mięsa i na oleju obsmażam z obu stron na rumiano. Przecier pomidorowy mieszam z sosem rybnym i cukrem i wodą. Na dno garnka ( grube dno) wlewam troszkę powstałego sosu, układam warstwę mięsa, polewam sosem, układam mięso- naprzemiennie do końca składników. Dokładam liście laurowe, doprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok.półtorej godziny na niewielkim ogniu.
Przepis autorski.
Składniki :
1 kg karkówki wieprzowej
10 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
200 g. przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego cukru
3 liście laurowe
2/3 szklanki wody
czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w 1,5-centymetrowe plastry. Czosnek ucieram w moździerzu razem z solą i nacieram każdy plaster karkówki. Układam mięso w misce, szczelnie przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Mąkę przesypuję na talerz, panieruję w niej każdy kawałek mięsa i na oleju obsmażam z obu stron na rumiano. Przecier pomidorowy mieszam z sosem rybnym i cukrem i wodą. Na dno garnka ( grube dno) wlewam troszkę powstałego sosu, układam warstwę mięsa, polewam sosem, układam mięso- naprzemiennie do końca składników. Dokładam liście laurowe, doprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok.półtorej godziny na niewielkim ogniu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz