Szukaj na blogu

Kotlety z marchewki i selera

 Super smaczne połączenie! Warzywa pozostały lekko chrupiące, lekko słodkie, z nutą kokosową za sprawą mleka kokosowego. Będą cudowne do burgerów, ale spróbowałam ich też z sosem pieczarkowym, smakowały niebiańsko ;)








Składniki na 6-8 sztuk:
3-4 marchewki średniej wielkości
1/3 średniego selera 
1 jajko
3 kromki żytniego chleba tostowego
2 łyżki szczypioru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki gęstego mleka kokosowego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta + oliwa do smażenia
Przygotowanie:
 Umytą i obraną marchew ścieram na grubej tarce, selera na drobnej. Przekładam do miski. Wbijam jajko. Chleb kroję w niewielką kostkę, dokładam do warzyw. Dodaję tymianek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie wygniatam masę, by składniki się połączyły. Pozostawiam na kilka minut, po czym dzielę ją na  6-8 części, formuję z każdej kulkę, obtaczam ją w bułce tartej i lekko spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na oliwie 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
Przepis autorski.






Akcja bez nabiału

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger