Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Lubię taką surówkę podawać do mięs w sosie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. W okresie jesieni i zimy pomoże zwalczyć paskudne wirusy :)
Składniki:
pół niewielkiej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 słodkie jabłko
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 do 1 płaskiej łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Kapustę siekam bardzo cieniutko, przekładam ją do miski. Dodaję starte marchewkę i jabłko, wszystko oprószam lekko solą, mieszam i odstawiam na 10 minut. W tym czasie przygotowuję sos: jogurt mieszam z chrzanem, doprawiam do smaku sola, pieprzem i cukrem. Sos wlewam do warzyw, mieszam i odstawiam na kolejne 10 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz