Szukaj na blogu

Pieczone pikantne ziemniaki i czosnkowe brokuły

  Prosty sposób na pyszne warzywa? Upiec je z wyraźnymi w smaku marynatami. W ten sposób przygotowane mogą być samodzielnym posiłkiem lub doskonałym dodatkiem do mięsa lub ryby.
Postawiłam na ziemniaki i brokuły, bo moim zdaniem świetnie pasują do smażonego dorsza z ziołami, który był dziś u nas na obiad.
Żeby sobie ułatwić życie wykorzystałam jako marynaty smaczne, gotowe sosy firmy Develey: do ziemniaków pikantny sos chili, do brokuła- sos czosnkowy. Są na tyle wyraziste, że właściwie nie trzeba już warzyw doprawiać. Polecam, spróbujcie tej sztuczki.




Składniki:
1 kg niewielkich ziemniaków
1 niewielki brokuł
sos czosnkowy firmy Develey
sos chili firmy Develey
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Obrane ziemniaki podgotowuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym przekrajam je na pół, przekładam do miski i dodaję kilka łyżek pikantnego sosu chili. Dodaję też odrobinę soli i doprawiam je pieprzem. Dokładnie mieszam, by ziemniaki pokryły się sosem. Surowego brokuła dzielę na mniejsze części, odcinając twardy głąb. Przygotowane kawałki również przekładam do miski, oprószam solą i dodaję kilka łyżek sosu czosnkowego. Mieszam.
Płaską blachę natłuszczam oliwą, wykładam warzywa nie mieszając ich. Piekę przez godzinę w 170 stopniach C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.



                  


                   



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger