Serowa zupa z cieciorki
Bardzo nam dziś ta zupa posmakowała, bo w dzień jak dzisiejszy - deszczowy i chłodny - taka porcja dodaje energii. Zupa jest bardzo kremowa i gęsta, z wyraźnym smakiem sera.
Składniki:
2 szklanki cieciorki
1,5 l. bulionu warzywnego
3 duże ziemniaki
2 śmietankowe serki topione po 100 g.
3-4 łyżki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
świeży tymianek
1 płaska łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
kilka plastrów wędzonego bekonu
Przygotowanie:
Cieciorkę gotuję w bulionie do miękkości, razem z liśćmi laurowymi i tymiankiem, po czym dodaję pokrojone obrane ziemniaki i gotuję, by zmiękły. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, serki topione i parmezan. Wyjmuję liście laurowe i tymianek, a resztę miksuję na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bekon podsmażam na suchej patelni na rumiano, na chwilę odkładam na papier, po czym łamię go na kawałki. Każdą porcję zupy podaję z kawałkami bekonu.
Przepis autorski.
Składniki:
2 szklanki cieciorki
1,5 l. bulionu warzywnego
3 duże ziemniaki
2 śmietankowe serki topione po 100 g.
3-4 łyżki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
świeży tymianek
1 płaska łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
kilka plastrów wędzonego bekonu
Przygotowanie:
Cieciorkę gotuję w bulionie do miękkości, razem z liśćmi laurowymi i tymiankiem, po czym dodaję pokrojone obrane ziemniaki i gotuję, by zmiękły. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, serki topione i parmezan. Wyjmuję liście laurowe i tymianek, a resztę miksuję na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bekon podsmażam na suchej patelni na rumiano, na chwilę odkładam na papier, po czym łamię go na kawałki. Każdą porcję zupy podaję z kawałkami bekonu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz