Szukaj na blogu

Kalafior z kokosowym beszamelem

 Lubię warzywa z sosem beszamelowym, a dziś wymyśliłam, że przygotuję go na bazie mleka kokosowego. Sos ma bardzo fajny smak, świetnie się łączy z odrobinę podsmażonym kalafiorem i lekko ciągnącą się mozzarellą.



Składniki:
niewielki kalafior
sól, cukier
woda
Sos:
165 ml. mleka kokosowego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju
tarta mozzarella
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na różyczki, zalewam wodą, dodaję po dużej szczypcie soli i cukru i gotuję 10-12 minut. Kalafior powinien pozostać jędrny. W tym czasie przekładam mleko kokosowe do rondelka, pozostawiając 2-3 łyżeczki. Podgrzewam je powoli z masłem, doprawiam gałką, solą i pieprzem. Mąkę mieszam dokładnie z odłożonym mlekiem i wlewam do lekko gotującej się zawartości rondelka. Mieszam intensywnie, by całość lekko zgęstniała - sos powinien mieć konsystencję śmietany. Ugotowany, gorący kalafior przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, krótko obsmażam by lekko się zarumienił, po czym posypuję serem i na chwilę przykrywam - do rozpuszczenia sera. Przekładam na półmisek, polewam sosem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger